Plejecenter Kildemosen - Sansehave med udendørs musikinstrumenter

Plejecenter Kildemosen er det eneste plejehjem på Samsø. En stor procentdel af borgerne på Kildemosen har en demenssygdom. Derfor er det meget vigtigt for Kildemosen, at der er meningsfulde aktiviteter for borgerne, hvor mennesker mødes på tværs af alle generationer.

Samsø Kommune arbejder henimod at gøre Samsø til demensvenlig ø. Ønsket om at etablere en sansehave med udendørs musikinstrumenter blev en realitet efter at plejehjemmet, i samarbejde med Samsø Kommune, søgte Socialstyrelsens pulje til demensvenlige tiltag.

Ved etableringen af et udendørs musikalsk rum har Plejecenter Kildemosen formået at skabe et meningsfyldt samlingssted, ikke kun for dets beboere men for øens befolkning, ung som gammel.

Området byder velkommen med flotte farver og former. Instrumenterne lægger op til samskabelse, fungerer rehabiliterende, modvirker ensomhed og kan være med til at udvikle funktioner hos borgere med demens. Instrumenterne kan skabe fællesskaber, hvor alle kan være med. Uanset om man tidligere har spillet på et instrument eller ej, vil man på disse instrumenter opleve glæden ved at spille på et musikinstrument. Sansehaven vil for øens befolkning også være demensoplysende og hvor man i hverdagen vil mødes og få nye bekendtskaber.

Musikinstrumenterne er nøje udvalgt af Kildemosens personale, herunder ergoterapeuter, pædagoger og musikterapeut, i samarbejde med Samsø Kommune og Percussion Play Danmark.

Instrumenterne står rundt omkring sansestien og mellem to af husene. Langs sansestien er der en Harmony Bells og en stor Akadinda. Tæt på den offentlige sti står en Congas Medium, Cavatina, Music Book og Tubular Bells. Mellem husene ned til sansestien står den meget populære MyTunes "Jeg ved en lærkerede". Der er en Akadinda, Petal Drum Solsikke og en Harmony mellem de to huse i den anden ende af plejehjemmet.

Firmaet Combi-Ka stod for fliselægning omkring Tubular Bells, der krævede specialfliser, som skulle laves specielt til denne opgave. Alle instrumenterne er kørestolsvenlige og er placeret I eller ved fliser.