Det giver liv og glæde

Straks strømmer de bløde toner fra det udendørs slagtøjsinstrument og demensramte Anny Demant, der før var tilbageholden, griber nu den anden røde gummikølle og slår løs. Tænderne blottes i et stort smil, som strækker sig over hele ansigtet og hendes øjne lyser op.

- Det er de her stjernestunder, vi elsker, hvor vores beboere (red. her på plejecenteret) griner og smiler. Det lyder ikke af meget, og det er ikke sikkert, at de husker det, men de kan mærke de følelser inde i, og det gør en forskel, siger Lisa Rasmussen.

Der bliver ikke spillet store symfonier på instrumenterne – og det er heller ikke meningen. De pentatoniskje musikinstrumenter spiller kun hele, lyse toner, og det gør noget helt særligt når man, eksempelvis som Anny Demant, har demens.

- De ældre skal ikke bare have en hverdag, hvor vi kommer ind, passer og plejer dem. Der skal også være liv og glæde, fortæller Lisa Rasmussen, social og sundhedsassistent på Plejecenter Vesterbo.

Musikken fra instrumenterne skulle efter sigende kunne modvirke ensomhed og samtidig skabe tryghed og følelsen af samvær hos den enkelte beboer.

- Det er ikke alle, som vil spille på instrumenterne, men når vi har dem samlet og nogen af vores beboere spiller, så er der pludselig en, der synger og er glad, mens andre bare stille sidder og smiler, siger Hanne Hasselbach, social- og sundhedshjælper på Plejecenter Vesterbo.

Anny Demant har bevæget sig videre til et andet af de udendørsinstrumenter, og straks er hendes plads ved xylofonen blevet overtaget af en ældre herre i kørestol, som sammen med en af hjælperne fra Plejecenter Vesterbo spiller løs med de røde gummikøller.

Se video fra plejehjemmet nederst i artiklen: https://www.tv2fyn.dk/nordfyn/aeldre-spiller-pa-instrumenter-pa-plejehjem-det-giver-liv-og-glaede