Musik Uden Rammer – Musik i Det Fri

Gamle vaner er svære at ryste af sig! Efter at have arbejdet indenfor uddannelses området i en årrække, kan jeg stadig have svært ved at smide en papæske ud, som jeg finder på jorden, eller når jeg går langs med en strand og finder småsten. Som så mange andre der arbejder indenfor skoler, børnehaver og vuggestuer og finder ting, som man kan bruge til projekter sammen med børnene.

Fordelene ved dette er at man bruger de resurser man har fra eksempelvis naturen, eller det kan være en papkasse der alligevel skulle have været smidt ud. Mulighederne er talrige og er med til at styrke børnenes fantasi og kreativitet. Papkassen kan være en bil, en butik, et rumskib. Et puslespil vil altid være et puslespil. selv om det har dets egen læringsmæssige område, vil det altid kun være én ting.

Fri leg styrker opmuntrer børn til at bruge deres fantasi, improvisere og lege uden begrænsninger, hvor der ikke altid behøver at være et bestemt formål.

Case Study - West Midlands Safari (Harmony)

Fri leg kan være populært i mange tilfælde, men der vil også være børn der vælger lege/spil, hvor de ved at der vil være et forudsigeligt resultat. Følelsen af forudsigelighed hjælper dem til at engagere sig, som igen kan skabe tryghed. Dette har nogle børn det bedst med, alt efter i hvilken situation.
Faktum er at der ikke findes nogen rigtig eller forkert måde at gøre tingene på, men at det er vigtigt at sikre, at miljøet/omgivelserne afspejler både den enkeltes og gruppens behov.

Det gode ved at børnene at lærer at man kan bruge ting man finder lige foran én, er at de er med til at styrke deres kreativitet og så gør det heller ikke noget at det er ganske gratis. Småsten, fyrretræs kogler og skaller er nemme at samle. Hvad med alle de møtrikker og bolte, som man aldrig har fået brugt og som har samlet støv i skuffen i årevis?

Det er nemt at kombinere legetøjs biler eller legetøjs figurer med sand og vand, det giver børnene mulighed for at udvikle miniature landskaber eller dristige redningsmissioner. En af mine favoritter var kombinationen af dukker, modellervoks og en æske med pailletter, som, når jeg kombinerede dem, kunne jeg lave havfrue haler til mine dukker, fyldt med glinsende pailletter.

Case Study - Wicklow (Boy) (600x600 Case Study Wicklow

Igennem musikalsk leg/spil, er der uendelige muligheder for improvisation og læring gennem leg. Børn synes at være medfødt musikalske og begynder at bevæge sig spontant til musik og slå rytmer, så snart de udviklingsmæssigt er i stand til det. Percussion Play producerer en række udendørs musikinstrumenter, der gør det muligt for børn at eksperimentere med lyd i et udendørs miljø. Vores Pentatoniske stemte instrumenter såsom Duo og Tubular Bells,er perfekte for børnene til at udforske de forskellige toner, der altid har en behagelig lyd. Børnenes selvtillid vokser og inspirerer dem til et fortsat engagement i musikkens verden.

Cavatina (600x600_Two young boys) (600x600 cavatina

Den største udfordring for mig, var at jeg skulle give børnene tid til at lege og udforske tingene selv, uden at ”hoppe” ind i legen og begynde at styre legen med mine egne ideer. Jeg ville samtidig gerne guide dem med mine egne ideer. Det er en svær balancegang uden at påvirke dem for meget.

Det var også svært at modstå ikke at samle enderne i slutningen af aktivitetsperioden, men ved at give børn mulighed for at revidere og justere deres konstruktioner eller gentage deres valg af læring, giver det dem mulighed for at indsamle alle de forskellige erfaringer de har gjort sig.

Yderligere oplysninger om de positive effekter af musik i det åbne rum, kan findes her på vores hjemmeside. Se vores Vidensbasebase hvor du finder artikler, der beskriver de forskellige fordele ved udendørs musik og vores Hvidbøger med forskellige musik-, lege-og sundhedsrelaterede emner.